«Η Άνοιξη» Τμήμα 3,5-5

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Η Άνοιξη»

Εβδομάδα Δευτέρα 9/3 μέχρι Παρασκευή  13/3

Τμήμα: 3-5

ΣΤΟΧΟΙ:

Τα παιδιά να:

  • Γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά της άνοιξης και να την ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες εποχές.
  • Μάθουν τους μήνες , τα φρούτα και τα έθιμα της άνοιξης.
  • Σχολιάζουν τις εικόνες
  • Μετρούν

Δραστηριότητες

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 09/3/20

 

 Δραστηριότητα 1 :

Στον πίνακα έχουμε εικόνες από τις 4 εποχές. Τα παιδιά καλούνται να αναγνωρίσουν την κάθε εποχή και να αναφέρουν χαρακτηριστικά της άνοιξης.

Δραστηριότητα 2:

Παιχνίδι μνήμης : στο τραπέζι της παρεούλας υπάρχουν καρτέλες της άνοιξης. Κάθε παιδί γυρίζει 2 κάρτες και βλέπει αν ταιριάζουν . εξακολουθεί να κάνει το ίδιο μέχρι να κάνει όλες τις κάρτες ζευγαράκια. Νικητής είναι αυτός που βρίσκει τα περισσότερα ζευγάρια.

 

ΤΡΙΤΗ 10/3/20

 

Δραστηριότητα   3:

Ζητάμε από τα παιδιά να φέρουν στη τάξη μας λουλούδια της άνοιξης, τα παρατηρούμε και συζητάμε για το χρώμα , το σχήμα τους, το όνομα τους κτλ.

Δραστηριότητα   4:

Κάνουμε αποτυπώματα από λουλούδια και διακοσμούμε γλαστρούλες σε ομάδουλες.

Δραστηριότητα   5:

Δείχνουμε στα παιδιά εικόνες από αμυγδαλιές και φτιάχνουμε τη δική μας .

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 11/3/20

 

Δραστηριότητα 6:

«Από πάνω σαν τηγάνι , από κάτω σαν βαμβάκι και από πίσω σαν ψαλίδι» τι είναι; Τα χελιδόνια. Συζητάμε με τα παιδιά για τα χελιδόνια. Στον πίνακα υπάρχουν χελιδονοφωλιές με αριθμούς από το 1-10 και στο τραπέζι χελιδόνια. Τα παιδιά καλούνται να τοποθετήσουν σε κάθε φωλιά τόσα χελιδόνια όσα και ο αριθμός.

Δραστηριότητα 7:

Τα παιδιά φαντάζονται πως μεταμορφώνονται σε χελιδόνια και ψάχνουν να βρουν τη φωλιά τους. Στη μέση του κύκλου μας υπάρχουν τρία στεφανάκια, τα παιδιά – χελιδόνια «πετούν» γύρω-γύρω από αυτά και μόλις σταματήσει η μουσική μπαίνουν μέσα στις φωλιές τους.

 

ΠΕΜΠΤΗ 12/3/20

 

Δραστηριότητα 8:

Παίζουμε το παραδοσιακό παιχνίδι «τυφλόμυγα». Επιλέγουμε τον αρχηγό ο όποιος στέκετε στη μέση του κύκλου με κλειστά μάτια. Τα υπόλοιπα παιδιά στέκονται σε κύκλο ενώ ένα παιδί χτυπάει στην πλάτη τον αρχηγό. Οι υπόλοιποι έχουν το χέρι τους ψηλά και φωνάζουν «μπίζ μπιζ» σαν μέλισσες. Αν ο αρχηγός βρει αυτόν που του κτύπησε , τότε μπαίνει αυτός αρχηγός και το παιχνίδι συνεχίζεται.

Δραστηριότητα 9:

Τα μουσικά νούφαρα: Τα παιδιά βατραχάκια δεν τρέχουν γύρω από τα νούφαρα αλλά πηδάνε. Σιγά σιγά όμως η νηπιαγωγός αφαιρεί ένα νούφαρο και έτσι δεν έχουν όλα τα βατραχάκια φωλίτσες. Στο τέλος μένει μόνο ένα νούφαρο και ένα βατραχάκι θα είναι ο πρίγκιπας βάτραχος  ή η πριγκίπισσα βατραχίνα.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/3/20

 

Δραστηριότητα 10:

Γνωρίζουμε τα φρούτα της άνοιξης και συγκεκριμένα τις φράουλες . Τις μυριζόμαστε , τις αγγίζουμε και φτιάχνουμε ένα νόστιμο φραουλοcheesecake.

 

Επιπρόσθετες δραστηριότητες για τα παιδιά 4-5 χρονών

Δραστηριότητα 1:

Στο τραπέζι της παρεούλας υπάρχουν καρτέλες με εικόνες- λέξεις  που απεικονίζουν λουλούδια και καρτέλες με λέξεις μόνο. Τα παιδιά καλούνται να αναγνωρίζουν μια λέξη ενός λουλουδιού και να την αντιστοιχούν με την σωστή καρτέλα .

Δραστηριότητα 2:

Στο τραπέζι της παρεούλας υπάρχουν μπολ που αναγράφουν αριθμούς. Τα παιδιά καλούνται να τοποθετήσουν τόσες φράουλες όσες και ο αριθμός που αναγράφεται σε κάθε μπολ.