«Υγιεινή Διατροφή» Τμήμα 2,5-3,5

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Υγιεινή διατροφή»

Εβδομάδα Δευτέρα 2/3 μέχρι Παρασκευή 6/3

Τμήμα: 2,5-3,5

ΣΤΟΧΟΙ:

Τα παιδιά να:

  • Αναγνωρίζουν και να ονομάζουν τα φρούτα και λαχανικά.
  • Μάθουν να τρώνε υγιεινά.
  • Ξεχωρίζουν τις υγιεινές από τις ανθυγιεινές τροφές.

 

Δραστηριότητες

ΔΕΥΤΕΡΑ 2/3/20

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ 3/3/20

 Δραστηριότητα 1: « Πως να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο»

Η δασκάλα διηγείται στα παιδιά την ιστορία του βιβλίου « Πως να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο» Με λίγα λόγια το βιβλίο μας διηγείται την ιστορία δύο παιδιών που τρώνε τα χρώματα του ουράνιου τόξου που βρίσκονται στην κουζίνα του σπιτιού. Φρούτα και λαχανικά στους υπέροχους χρωματισμούς που υπάρχουν σε αφθονία στη φύση (π.χ Πορτοκαλί όπως τα πορτοκάλια, κόκκινο όπως οι φράουλες κ.α) Και όταν θα έχουν πια φάει σεβαστές ποσότητες όλων των χρωμάτων που αποτελούν το ουράνιο τόξο που κρύβεται στην κουζίνα, θα αναζητήσουν το έπαθλό τους, το τσουκάλι με το χρυσάφι που τους περιμένει στην άκρη του ουράνιου τόξου. Όμως αυτό το χρυσάφι το έχουν ήδη φάει. Είναι ο πλούτος, η δύναμη που τους χάρισε το ουράνιο τόξο που καταβρόχθισαν. Το ουράνιο τόξο των φρούτων και των λαχανικών.

Δραστηριότητα 2:

Τα παιδιά καλούνται να βάλουν πάνω στο ουράνιο τόξο τα φρούτα και τα λαχανικά ανάλογα με το χρώμα τους.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 4/3/20

Δραστηριότητα 3: Στο μανάβικο της γειτονιάς μας…

Δημιουργούμε το δικό μας μανάβικο και τα παιδιά έρχονται με το καλαθάκι τους και ψωνίζουν φρούτα και λαχανικά. Κάθε παιδί που τελειώνει τα ψώνια του μας παρουσιάζει τι ψώνισε.

Δραστηριότητα 4: Η δική μας φρουτοσαλάτα!

Αφού ψωνίσαμε τα τόσο νόστιμα μας φρούτα και μάθαμε πόσο πολύτιμα είναι για τη διατροφή μας αποφασίζουμε να φτιάξουμε μια φρουτοσαλάτα.  

 

ΠΕΜΠΤΗ 5/3/20

Δραστηριότητα 5: Το φανάρι της υγιεινής διατροφής

Δημιουργούμε το φανάρι της υγιεινής διατροφής. Στο πράσινο κύκλο βάζουμε τα φαγητά που πρέπει να τρώμε πολύ συχνά, στο πορτοκαλί βάζουμε τα φαγητά που πρέπει να τρώμε λιγότερο και τέλος στο κόκκινο κύκλο τα φαγητά που δεν πρέπει να τρώμε συχνά.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/3/20

Δραστηριότητα 6: Υγιεινό πρωινό

Σερβίρουμε υγιεινό πρωινό στο σχολείο μας!

Δραστηριότητα 7: Παίζουμε με φρούτα και λαχανικά

Η νηπιαγωγός παρουσιάζει στα παιδιά ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, το οποίο περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά σε διάφορους χρωματισμούς, και διάφορα καλαθάκια. Τα παιδιά ακολουθώντας τις οδηγίες της δασκάλας τοποθετούν τα φρούτα και τα λαχανικά στα καλαθάκια ανάλογα με το χρώμα και το είδος. Στη συνέχεια η δασκάλα τοποθετεί αριθμούς στα καλαθάκια. Το παιχνίδι συνεχίζεται μετρώντας φρούτα και λαχανικά.