Εκπαίδευση τουαλέτας
Ο Ιούνιος είναι ο κατάλληλος μήνας-σύμφωνα με την φιλοσοφία του σταθμού μας- για να ξεκινήσει η εκπαίδευση των παιδιών για τουαλέτα. Το προσωπικό του σταθμού μας είναι πρόθυμο να αναλάβει την εκπαίδευση της τουαλέτας σε συνεργασία πάντοτε με τους γονείς. Είναι πολύ σημαντικό η εκπαίδευση να γίνεται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ
1. Είναι μεγαλύτερο από 20 μηνών.
2. Η πάνα του παραμένει στεγνή για περισσότερες από δύο ώρες (αυτό δείχνει ότι έχει αρχίσει να αποκτά ως ένα βαθμό τον έλεγχο της κύστης του), ενώ συχνά είναι στεγνή και όταν το ξυπνάτε από το μεσημεριανό του ύπνο.
3. Έχει συνείδηση πότε κάνει κακά ή πιπί. Αυτό ίσως το εκδηλώνει μένοντας πολύ ήσυχο και δείχνοντας σημάδια συγκέντρωσης, ή αλλιώς μπορεί να δείχνει την πάνα του και να λέει «κακά» ή «πιπί» αφού τα έχει κάνει.
4. Είναι σε θέση να κατανοεί και να υπακούει σε κάποιες απλές εντολές, όπως για παράδειγμα «πήγαινε να φέρεις την κόκκινη μπάλα σου» ή «βάλε το παιχνίδι σου στο κουτί».
5. Δείχνει προθυμία να βοηθά και εκείνος στο βγάλσιμο των ρούχων, των παπουτσιών, των καλτσών και των εσωρούχων του και καταλαβαίνει τι σημαίνει το ανέβασμα του βρακιού του.
6. Μπορεί να δείξει με το χέρι του τα διάφορα μέρη του σώματός του όταν του τα κατονομάζετε.
7. Έχει την ικανότητα να κάθεται ήσυχο παίζοντας μόνο του ή να συγκεντρώνεται για 5-10 λεπτά σε ένα παιχνίδι, βιβλίο ή ταινία.
Σημείωση: Το να προσπαθείτε να εκπαιδεύσετε ένα παιδί που δεν είναι ακόμη έτοιμο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα, καθώς και να αναστατώσει τόσο το ίδιο όσο και το πρόσωπο που το φροντίζει.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΗΛΙΚΙΑ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΙΔΑΝΙΚΗ».
Στάδια εκπαίδευσης της τουαλέτας:
Στάδιο 1: Το πρώτο βήμα είναι να το πηγαίνετε στο μπάνιο όσο γίνεται πιο συχνά και να το ενθαρρύνετε να καθίσει στην τουαλέτα. (στο σπίτι είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται ειδικό καθικάκι καθώς η τουαλέτα στην αρχή μοιάζει λίγο τρομαχτική στα παιδιά). Δε χρειάζεται να του αφαιρέσετε ακόμη το πανί. Αν του δείξετε τι ακριβώς περιμένετε από εκείνο, περιγράφοντας απλά και με σαφήνεια την κάθε σας κίνηση, θα γνωρίσει από πριν τι πρέπει να κάνει.
Στάδιο 2 : Το δεύτερο βήμα είναι το παιδί να βάλει βρακάκι. Σημαντικό είναι να μην του δείξετε ποτέ σημάδια οργής, αηδίας ή δυσαρέσκειας όταν συμβεί κάποιο «ατύχημα». Μη λέτε ποτέ πράγματα όπως «Ω, τι κακό παιδί, έβρεξες το βρακί σου» ή «Τι βρομερά κακά!». Ορισμένα νήπια είναι πολύ ευαίσθητα σχετικά με τις σωματικές τους λειτουργίες και παίρνουν κάθε δυσαρέσκεια, σχετικά με τα πιπί ή τα κακά τους, σαν προσωπική απόρριψη.
Αντιμετωπίζετε τα «ατυχήματα» με διακριτικότητα και μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε διαρκώς το παιδί, ακόμη και αν οι πρώτες απόπειρες είναι ανεπιτυχείς. Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει μόνο του καινούργια βρακάκια που να του αρέσουν, έτσι ώστε να νιώσει ενθουσιασμό για το νέο αυτό βήμα στην ανάπτυξή του.
«Γονείς μην απογοητεύεστε, ενθαρρύνετε το παιδί σας»
• Ο χρόνος που χρειάζεται το παιδί ώσπου να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το καθικάκι του με επιτυχία, ποικίλει ανάλογα με το παιδί. Κάποια παιδιά κάνουν την ανάγκη τους τακτικά ανά δυο ώρες. Άλλα μπορεί να χρειαστούν κάμποσες ώρες μέχρι να το συνηθίσουν, ενώ ορισμένα μπορεί να μην παρουσιάσουν θετικά αποτελέσματα μέχρι τη δεύτερη μέρα. Μην απελπίζεστε αν το παιδί σας βρέξει το βρακί του αρκετές φορές πριν καταφέρει να τα κάνει στο καθικάκι του. Μόλις τα καταφέρει δυο-τρεις τη μία μετά την άλλη, θα νιώσει τόσο υπερήφανο, ώστε θα σπεύσει να σας εντυπωσιάσει επιδεικνύοντας την καινούργια του δεξιότητα.
• Μόλις χρησιμοποιήσει με επιτυχία το καθικάκι του, πείτε του πόσο έξυπνο είναι που τα κατάφερε και πόσο χαρούμενη και υπερήφανη είστε. Οι έπαινοι και οι αγκαλιές μαζί με τη χρήση της καρτέλας με αυτοκόλλητα αποτελούν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το ενθαρρύνετε να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το καθικάκι του.
• Κάποια παιδιά έχουν αμέτρητα «ατυχήματα» τις πρώτες δυο μέρες και την τρίτη μέρα, όλα εξομαλύνονται. Τα «ατυχήματα» αυτά στην πραγματικότητα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να αντιληφθεί καλύτερα την ανάγκη του, καθώς και τη διαφορά μεταξύ υγρού και στεγνού. Για άλλη μια φορά, μην εκνευριστείτε και μη μαλώσετε το παιδί σας εάν έχει κάποιο «ατύχημα».
Η συνέπεια έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη γρήγορη και αποτελεσματική εκπαίδευση του παιδιού στην τουαλέτα. Φοράτε του βρακάκι όλες τις ώρες της ημέρας – το πανί είναι μόνο για τον ύπνο.
Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες αν πρέπει να βγείτε μαζί με το παιδί σας ή αν πρέπει να πάτε κάπου με το αυτοκίνητο.
• Τις πρώτες μέρες καλό θα ήταν να παίρνετε μαζί σας μερικές αλλαξιές ρούχων και εσωρούχων όταν βγαίνετε από το σπίτι, καθώς και μια πλαστική σακούλα για να βάζετε τα βρεγμένα.
• Μην υποκύψετε στον πειρασμό να του ξαναβάλετε πανί αν βγείτε από το σπίτι, αυτό θα δημιουργήσει σύγχυση στο παιδί σας. Διαπιστώθηκε ότι η μετάβαση από πανί σε βρακάκι και το αντίθετο, ίσως αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες που σε κάποιους γονείς η εκπαίδευση τουαλέτας του παιδιού τους παίρνει τόσο πολύ χρόνο.
• Πριν βγείτε από το σπίτι, πηγαίνετε το παιδί σας στην τουαλέτα, εξηγήστε του ότι θα κάτσετε και εσείς στην τουαλέτα για να κάνετε την ανάγκη σας και ζητήστε του να κάνει και εκείνο το ίδιο στο καθικάκι του. Ενθαρρύνετε το να καθίσει 5-10 λεπτά διαβάζοντας του ένα παραμύθι.
• Κάποιοι γονείς αναφέρουν ότι το παιδί τους καταφέρνει να κάνει την ανάγκη του, αν αφήσουν τη βρύση ανοιχτή καθώς κάθεται στο καθικάκι του.
• Μόλις περάσουν 10 λεπτά, καλύτερα να μην περιμένετε παραπάνω.
• Στο αυτοκίνητο: Μπορείτε να τοποθετήστε στο car seat ειδικά υποσέντονα.
• Εκτός σπιτιού: Υπάρχουν στο εμπόριο μεταφερόμενα καθικάκια αν για λόγους υγιεινής δεν θέλετε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει δημόσιες τουαλέτες.
Μην το πιέζετε υπερβολικά θυμίζοντας του συνέχεια να πάει τουαλέτα. Είναι προτιμότερο να το αφήσετε να πάρει το ίδιο την πρωτοβουλία, ακόμα και αν συμβούν «ατυχήματα», παρά να το κάνετε να εξαρτάται από την υπενθύμισή σας, ή, ακόμα χειρότερα, να επαναστατήσει ενάντια στην εκπαίδευση τουαλέτας επειδή νιώθει διαρκώς πιεσμένο. Από τη στιγμή που του έχετε δώσει να καταλάβει ότι το μπάνιο είναι ο χώρος που θα κάνει τα πιπί και τα κακά του, μπορείτε να αρχίσετε να το ενθαρρύνετε να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη τουαλέτα. Όσο πιο σύντομα το ενθαρρύνετε να το κάνει, τόσο μειώνετε τις πιθανότητες να αντιδράσει με φόβο.
Τέλος, έχετε κατά νου ότι τα περισσότερα παιδιά ηλικίας μικρότερων των τριών χρόνων εξακολουθούν να έχουν πού και πού κάποιο «ατύχημα», ειδικά πάνω στον ενθουσιασμό του παιχνιδιού ή όταν κουράζονται πολύ. Δεν πρέπει βέβαια να θυμώνετε όταν συμβεί κάτι τέτοιο, ούτε να τα τιμωρείτε, παρόλα αυτά είναι απαραίτητο να τα βάζετε να βοηθούν στον καθαρισμό, έτσι ώστε να μάθουν ότι το να κάνουν πιπί ή κακά οπουδήποτε εκτός από την τουαλέτα έχει και τις συνέπειές του.
Ύπνος
• Εξακολουθείτε να φοράτε στο παιδί σας το πανί του κατά το μεσημεριανό ύπνο, ώσπου να διαπιστώσετε ότι παραμένει συνεχώς στεγνή όταν ξυπνά για δυο τουλάχιστον εβδομάδες. Μετά το διάστημα αυτό μπορείτε να σταματήσετε να του τη φοράτε.
• Κατά το νυχτερινό του ύπνο εξακολουθείτε να του φοράτε πανί για αρκετούς μήνες ακόμη. Ελάχιστα παιδιά μικρότερα από τριών ετών είναι σε θέση να περάσουν τη νύχτα χωρίς να βραχούν. Τα αγόρια μπορεί μάλιστα να αργήσουν ακόμη περισσότερο. Αν προσπαθήσετε να επισπεύσετε τη νυχτερινή εκπαίδευση πριν το παιδί κλείσει τα τρία χρόνια, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσετε άλλα προβλήματα. Είναι απαραίτητο είτε να βάλετε ένα φως νύχτας στο δωμάτιό του, είτε να αφήνετε την πόρτα μισάνοιχτη, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να βρει το δρόμο του για την τουαλέτα.
• Αν το παιδί σας έχει περάσει την ηλικία των τριών ετών και έχει αποδείξει ότι μπορεί να παραμείνει στεγνό και καθαρό σε σταθερή βάση, εξηγήστε του ότι δε χρειάζεται να φορά πια πανί για τη νύχτα και φροντίστε να πηγαίνει τουαλέτα πριν πέσει για ύπνο, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να σηκωθεί μες στη νύχτα. Αν δείτε ότι αρχίζει να ξυπνά μες στη νύχτα και να θέλει τουαλέτα, μείνετε ήσυχη- στην ηλικία αυτή πρέπει να είναι ικανό να σηκώνεται από το κρεβάτι και να χρησιμοποιεί την τουαλέτα χωρίς βοήθεια. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει φυσικά να τοποθετήσετε ένα χαμηλό φως νύχτας στο δωμάτιό του.
• Για την περίπτωση νυχτερινών «ατυχημάτων» υπάρχουν ειδικά λεπτά αδιάβροχα μαξιλάρια που τοποθετούνται στο κέντρο του κρεβατιού. Αν το παιδί σας ανήκει στη μειοψηφία των παιδιών που δεν αντέχουν την αίσθηση ενός τέτοιου μαξιλαριού, βάλτε πρώτα ένα αδιάβροχο σεντόνι, έπειτα μια άλλη επένδυση όπως για παράδειγμα ένα διπλωμένο σεντόνι με λάστιχο που να εφαρμόζει γύρω από το στρώμα. Με τον τρόπο αυτό, εάν συμβεί «ατύχημα» στο παιδί σας τη νύχτα, μπορείτε απλά να βγάλετε τα δυο πρώτα σεντόνια χωρίς να χρειαστεί να ξαναστρώσετε από την αρχή το κρεβάτι.
• Τέλος, μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να δίνετε πολλά υγρά στο παιδί σας πριν πέσει για ύπνο. Δώστε του ένα κύπελο γάλα πριν τις 21:00 και αν ακόμα διψάει την ώρα που πέφτει για ύπνο, δώστε του μια μικρή ποσότητα νερού.
Οι πιο πάνω πληροφορίες αντλήθηκαν από διάφορα άρθρα στο διαδίκτυο.
• http://www.mammycool.gr/viewcontent.jsp?id=15GTQK2LJ&cid=14AM850JC
• http://www.babybaby.gr/showarticle.jsp?CMCCode=0101010302&extLang
• http://www.pfizernutrition.gr/tabid/234/Default.aspx
Η ψυχολόγος του σχολείου μας Δένα Λοίζου έχει μελετήσει και η ίδια τις πιο πάνω πληροφορίες και υποστηρίζει θετικά το πρόγραμμα εκμάθησης τουαλέτας που πρόκειται να εφαρμοστεί το σχολείο μας.